Research Module / Forschungsmodul (Part/Teil II): Sommer School, August 10-20, 2020 at the ancient Abbey of Hoogcruts near Gulpen, The Netherlands, as part of: „Indo-German Centre for experimental architecture and material culture“ / DAAD University Co-operation „A New Passage to India“

Sommerakademie, 10. – 20. August 2020 auf dem Gelände des ehem. Klosters Hoogcruts bei Gulpen, Niederlande

Teaching Staff / Dozentinnen und Dozenten: Prof. Axel Sowa, Prof. Smriti Saraswat, (IIT Roorkee), Dipl.-Ing. Bernadette Heiermann, Joost Meyer, u.a.

During the first part of our research modul we established an extensive database on Indian and European Earth and Clay architecture. This inventory, integrating operational knowledge on substances, building techniques and specific functionalities, will serve as a base for experimental design and building processes. In August 2020, we will realize a selected design proposal within the compound of the ancient abbey of Hoogcruts.

Im ersten Teils des Forschungsfelds entstand eine umfangreiche Gebäudedatenbank zu indischen und europäischen Erd- und Lehmbauten. Dieses Inventar ist ein operativer Wissensspeicher mit Angaben zu Substanzen, Bautechniken und Nutzungsformen und bildet die Grundlage für experimentelle Entwurfs- und Bauprozesse. Auf dem Gelände des ehemaligen Klosters Hoogcruts werden wir im August einen ausgewählten Entwurf in Lehmbauweise realisieren.

First preparative session / erstes Vorbereitungstreffen: Thursday, April 16, 2020, 10 am – 1 pm at Hoogcruts (NL) Further preparative sessions, Thursday mornings (t.b.d.), Chair Theory of Architecture, Templergraben 49, 2nd Floor Summer School: August 10-20, 2020 (accommodation and cooking facilities will be provided at Hoogcruts)